ПОСЕТА ИНСТИТУТУ ЗА НУКЛЕАРНА ИСТРАЖИВАЊА
у ВИНЧИ
Дана 10.05.2017. група ученика седмог и осмог разреда, заједно са својим наставницима биологије посетили су познати Институт за нуклеарна истражи-вања у Винчи.
Полазак је био у преподневним сатима организован градским аутобусом који је био намењен искључиво за ту прилику. Након кратке вожње стигли су до Института који се налази на периферији града, окружен природом и густим зеленилом. Дочекао их је водич који је целу групу повео у обилазак Института.
Прво су присуствовали кратком предавању о метаболичким болестима које су данас у порасту због неквалитетне хране и неизбалансиране исхране посебно млађе популације.
Затим су се упознали са загаћивањем ваздуха, као и са потрошњом кисеоника у току дана унутар учионице, те су могли закључили да је пожељно да чешће проветравају просторију у којој бораве и да је потребно неколико сати да се цео ваздух у просторији промени.
Занимљиво је било сазнање да се у Институту врше експерименти за проналажење лека против малигних болести.
На крају упознали су се и са космичким зрачењем које је безопасно,а коме смо константно изложени у свакодневном животу. Наравно чули су и о другим зрачењима која могу бити опасна по живот људи.
Док су тако обилазили Институт запазили су да је простор између кућа у којима су смештене лабораторије, лепо уређен и обилује дрвећем, те је изузетно пријатно радити у таквом амбијенту изоловани од свакодневне буке и гужве у великом граду.
Имали су и кратку паузу за угодно послужње од стране Института.
Након двоипочасовног обилажења кренули су назад ка Београду и школи пу-и утисака и нових сазнања, а стекли су и бољу слику о томе како изгледа радити у неком научном институту, што ће им користити приликом професионалне оријентације по завршетку основне школе.


Предметни наставници биологије Милан Цветковић и Анета Томић.


Контакт:

Основна Школа ''Борислав Пекић''
Данила Лекића Шпанца 27, 11070 Нови Београд

++ 381 11 318 24 84
++ 381 11 318 73 75

direktor@skola-pekic.edu.rs - Директор школе
ppsluzba@skola-pekic.edu.rs - Педагог и психолог
sekretarijat@skola-pekic.edu.rs - Секретаријат
racunovodstvo@skola-pekic.edu.rs - Рачуноводство