Посета САНУ

Дана 27. фебруара, 2019. године група ученика V и VIII разреда посетила је Српску академију наука и уметности. Посета је реализована у оквиру Отворених врата САНУ, у пратњи Драгане Вулетић, наставнице математике и Дијане Божић, наставнице српског језика и књижевности.

Ученици су имали прилику да упознају део здања Академије, разумеју шта је Академија и ко су академици, како се бирају и ко их бира, шта су све академици кроз историју даривали Академији. Упознали су ближе личну причу неких академика (Бранка Ћопића, Марка Ристића, Милутина Миланковића...) кроз интимне и личне ствари у легатима Академије, сазнали су шта је архив и како ради једна велика библиотека, а и читаоница. Погледали су биографски филм о Бранку Ћопићу, видели предивне витраже на прозорима свечане сале, као и богату колекцију ордења и медаља наших академика.

У пратњи водича открили смо тек део блага које ова установа чува. Надамо се скором отварању за јавност и легата Михаила Петровића Аласа, па ето прилике да посету поновимо.Контакт:

Основна Школа ''Борислав Пекић''
Данила Лекића Шпанца 27, 11070 Нови Београд

++ 381 11 318 24 84
++ 381 11 318 73 75

direktor@skola-pekic.edu.rs - Директор школе
ppsluzba@skola-pekic.edu.rs - Педагог и психолог
sekretarijat@skola-pekic.edu.rs - Секретаријат
racunovodstvo@skola-pekic.edu.rs - Рачуноводство