Посета Белом двору групе награђених ученика и наставника
ОШ "Борислав Пекић" на крају школске 2016/2017. године

16. 6. 2017. 13 часова. Улаз школског дворишта испуњен већом групом деце која стрпљиво чекају. Нема гурања, довикивања, дечјег жагора, често преглесног, на који смо навикли. Само тихи достојанствени разговор наших најбољих, међу најбољим ученицима – добитника неких од прва три места на градским и републичким такмичењима (5-8 разред). Читав двоипочасовни излет прошао је у таквом тону: без иједне опомене.

Само неколико ученика било је одсутно из здравствених разлога или због ранијег одласка на одмор. Од наставника недостајало је троје, такође из оправданих разлога.

Наше кратко путовање отпочело је одласком до капије дворског комплекса која је сама по себи изгледала мистериозно, не само због импозантног изгледа (огромне је величине и у кованом гвожђу), чак не ни због припадника полиције који су је чували, већ првенствено због онога што је крила иза дивне шуме, прошаране сенкама, која се указивала.

Наташа Радоњић нас је као добар домаћин провела кроз оба двора и малу Цркву Светог Андреја уз мноштво занимљивих анегдота и историјских чињеница везаних за дворски комплекс. Сазнали смо о настанку једног и другог двора, прошли смо кроз многе просторије разгледајући уметничке предмете и слушајући занимљиве приче о настанку портрета краљева... Осетили смо дах прошлости, смену власти, долазак нових владара. Неки од ученика осетили су, у шали, чак и мирис цигаре хаване коју су пушили краљ или председник Тито. Видели смо како су се двоглави орлови пресликавали звездама петокракама, како је и сама Капела Светог Андреја, била у немилости комунистичке власти. У очима сваког ученика видела се огромна интелектуална радозналост.

Некоме ће у сећању остати глобус стар 300 године који је претрпеопоследице последњег бомбардовања, неко је научио шта је то регент или шта је то касетна таваница, неко је уживао у амбијенту подрумског биоскопа, неко у црно-белом салону, неко у предивном врту испуљеном хортензијама и празним базенима, неко ће упамтити Милошевићев канабе или предивне слике из 17. века...

Ипак, сви ћемо у оку сачувати успомену на овај предиван јунски дан где смо сви били заједно и где смо уживали у плодовима свог рада, наиме, одломили смо комад чисте среће.
Ива Удовичић, Анета Томић, Драгана Вулетић, Милана Доброта, Ана Галић, Дијана Божић и Бранислав Гочобија осећали су се као професор Коста Вујић међу својим дивним ученицима којима предвиђају светлу будућност. Захваљујемо управи школе која је организовала овај излет и надамо се да ће слични излети прерасти у традицију јер награђеним учиницима дају накнадни подстицај.

Дијана Божић


Контакт:

Основна Школа ''Борислав Пекић''
Данила Лекића Шпанца 27, 11070 Нови Београд

++ 381 11 318 24 84
++ 381 11 318 73 75

direktor@skola-pekic.edu.rs - Директор школе
ppsluzba@skola-pekic.edu.rs - Педагог и психолог
sekretarijat@skola-pekic.edu.rs - Секретаријат
racunovodstvo@skola-pekic.edu.rs - Рачуноводство