Упис деце у основну школу

September 27, 2023

У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

Време у које школе врше упис деце у први разред није утврђено прописима, али је период од почетка априла до краја маја сваке године у школској пракси традиционално намењен упису деце у наредну школску годину.

Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе. Школа може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев родитеља, односно другог законског заступника детета, у складу са могућностима школе.

Родитељ може да изабере основну школу у коју ће да упише дете подношењем захтева изабраној школи најкасније до 1. фебруара текуће календарске године у којој се врши упис. 

Школа је дужна да обавести родитеља о одлуци по његовом захтеву за упис детета ван подручја школе до 30. априла текуће календарске године у којој се врши упис, након сагледавања расположивих капацитета, а у складу са просторним, кадровским и финансијским могућностима школе.

Од школске 2020/2021. године родитељима је омогућен упис деце  у први разред основне школе путем Портала еУправа, омогућена је и услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање. На овај начин родитељи једним одласком у школу завршавају све активности везане за упис детета у школу.

Преко апликације еУпис врши се прибављање потребне документације (матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и из ИЗИС-а о обављеном лекарском прегледу), чиме је омогућено да родитељи не морају да прибављају и доносе документацију која је потребна за упис, већ ће за њихове потребе то учинити школа.

Повезане вести

Информација за родитеље у вези са е-Заказивањем термина за уписи тестирање детета уписаног у основну школу

ОБАВЕШТЕЊЕ Информација за родитеље у вези са е-Заказивањем термина за упис  и тестирање детета уписаног у основну школу И ове године родитељи / други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем да закажу на Порталу еУправа термин...

Упис у први разред

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ, У ПЕТАК, 1.9.2023. ОДРЖАЋЕ СЕ СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ВАШЕ ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД. УЧЕНИЦИ СВИХ ОДЕЉЕЊА ПРВОГ РАЗРЕДА ЋЕ СЕ ОКУПИТИ  СА СВОЈИМ РОДИТЕЉИМА У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ У 12 ЧАСОВА И ТО НА МЕСТУ ПРЕДВИЂЕНОМ ЗА ОДРЕЂЕНО  ОДЕЉЕЊЕ. СПИСКОВИ ИМЕНА...